The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Válogatás a norvég 2L kiadó legújabb lemezeiből

A lemezgyűjtők körében hazánkban is méltán népszerű az audiofil kiadványairól híres norvég cég, a 2L Records. A klasszikus, kortárs zenére és a jazzre „szakosodott” lemezkiadó kínálata nem csak a repertoár tekintetében gazdag, hanem a hanghordozók formátumát tekintve is. ugyanis a kiadványaik jelentős része hybrid sacd, blue-ray audio és fekete bakelit formában egyaránt elérhető. Az alábbiakban néhány friss kiadványukból szemezgetünk.

 

A 19. század végi, 20. század eleji francia muzsika legjavából válogatott közös lemezére a két fiatal norvég muzsikus, Anders Kjellberg Nilsson (hegedű) és Sveinung Bjelland (zongora). A Debussy és Ravel műveit tartalmazó kiadvány, a Trace Of Impressions címet kapta. Debussy és Ravel témaválasztásai, zenei struktúrái sok szempontból mutatnak hasonlóságot, ezért nem véletlen együttes megjelenésük ezen a lemezen. A két zeneszerzőt legfőképp azért szokás méltatni, mert jellegzetesen francia zenét hoztak létre, amelyben mindaz a kellem és szellem tetten érhető, amiért a francia kultúrát szeretjük. Ezen a lemezen mindkét géniusz szerző univerzumába bepillanthatunk. A sajátos egymásra találásnak (többszörösen is) remek bizonyítéka ez a kiadvány, ugyanis az impresszionizmus természeti képeket foglal a zenébe és az irányzat legszebb műveiben a zene maga is festészetté válik. Azt is jól tudjuk, hogy az északiak, így a norvégok is nagyon természetközeli népek, így Debussy és Ravel műveinek természeti képei norvég tolmácsolásban még hitelesebben hatnak. De nem csak a szerző-előadó, hanem a muzsikus-muzsikus egymásra találásáról is tanúskodik ez a kiadvány. Élvezetes, szépen kimunkált lemezt eredményezett a két muzsikus közös munkája. Habár, két sokat foglalkoztatott előadóról van szó, azért reménykedjünk benne, hogy lesz még a későbbiekben idejük néhány közös album elkészítésére.

MI0003563886Jan Gunnar Hoff-ot nyugodtan nevezhetnénk a norvég jazz nagykövetének is, hiszen a – szakmai körökben és a közönség előtt egyaránt népszerű - muzsikus az elmúlt bő két évtized során olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint pl. Chick Corea, Lars Danielsson, Mike Stern, Pat Metheny, Alex Acuña, Maria João és Mathias Eick. A zongorista első lemezét 1993-ban készítette Syklus címmel. A debütáló anyagot még több mint egy tucat korong követte, ezek közül a legújabb a Living címet viselő szóló zongoraalbum (ami egyben az előadó első szólólemeze is). Az album 14 számos repertoárjának jelentős része Hoff saját szerzeménye, kivételt csak a „Karlygash” (Akhmet Zhubanov) és az „A eg veit meg eit land” (Adolf Thomsen) jelent. Az olyan számokat magában foglaló műsorral, mint pl. a címadó „Living”, a „Mountain High”, a „Coming My Way” és a „Fly North” Hoff-nak van alkalma a billentéskultúrájának legfinomabb árnyalatait is bemutatni. A muzsikus professzionalizmusát tükrözi, hogy az előadásban szinte minden egyes hang szépségének bemutatására és a melódia nagyívű kibontására egyaránt maradt kellő ideje. Ami igazi élmény jelent a vájt fülű hallgatóságnak. Azokban, akik meghallgatják ezt az albumot természetes kíváncsiság fog ébredni az előadó korábbi lemezei iránt is.

2L097A The Lyrical Bassoon című album Per Hannisdal (az Oslo-i Filharmonikus Zenekar fagottosa) és Vebjørn Anvik (a Grieg Trio zongoristája) közös munkáját dicséri. A változatos repertoárú lemezre a következő művek kerültek: SAINT-SAENS: Sonata, Op. 168; HINDEMITH: Sonata; DUTILLEUX: Sarabande et Cortege; ELGAR: Romance, Op. 62; TANSMAN: Sonatine; KOECHLIN: Sonata, Op. 71; KVANDAL: Legende, Op. 6. A zenei anyag összeállításánál érezhetően az volt a törekvése az előadóknak, hogy egy szélesebb időtávot átfogó, változatos műsort készítsenek. Ennek szellemében a lemezen éppen úgy megtalálhatjuk a 19. századi szerzők műveit (Pl. Elgar), mint a kortárs (Dutilleux) darabokat. Az előadók a közismert komponisták (pl. Saint-Saens és Elgar) művei mellett bátran válogattak a kevésbé ismert pályatársak (pl. Hindemith és Tansman) szerzeményeiből is. A két muzsikus remek összjátékán kívül azért is különleges ez az album, mert a múlt századok hangulata jelenik meg rajta a 21. század hangtechnikája mellett.

Honlap: www.2L.no