The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Válogatás a norvég 2L Records blue-ray audio kiadványaiból

Nem igazán van olyan, minőségi lemezeket gyűjtő zenebarát hazánkban, aki ne ismerné a norvég 2L Records nevét. A kiadó audiophile kategóriájú klasszikus és kortárs zenei valamint jazz albumaival gyorsan belopta magát a hallgatók szívébe. Az alábbiakban négy friss kiadványukra szeretnénk felhívni a figyelmet.


A Grammy díjra is jelölt korábbi lemeze a Flute Mystery után egy új anyaggal jelentkezett a norvég komponista Flint Juventino Beppe (vagy ahogyan a legtöbben ismerik Fred Jonny Berg). A Remote Galaxy címet viselő mű egy rendkívüli tartalommal bíró album. A Vladimir Ashkenazy által dirigált nagy zenekarra komponált anyag egy kalandos, és minden képzeletet felülmúlóan olykor szürreális utazásra csábítja a hallgatót időn és téren át…
Hová jut el az, aki vállalja a zenei utazást téren és időn át? Egy olyan helyre, amely valójában mindenki lelkében megvan, csak nem mindig találja meg. A Remote Galaxy újfent igazolja azt a „tételt”, amely szerint az emberi élet egyik legvarázslatosabb színtere a zene világa. Flint Juventino Beppe zenéje bűvös erőket képes megmozgatni bennünk, életélményünket, jelenlétünket és a saját természetünknek megfelelés érzését korlátokat nem ismerve, képes felfokozni.
A lemezen kilenc mű kapott helyet, habár ezt akár ötnek is tekinthetjük, mivel a „Distant Words” két tételből, a „Flute Concerto No. 2” pedig négy tételből álló kompozíció. A teljes albumról elmondható, hogy egy nagyon logikusan szerkesztett, szépen kimunkált és mesterien tolmácsolt repertoárral rendelkezik. Olyan mély mondanivalójú kiadvány ez, ami megköveteli a nagyobb figyelmet és hosszabb ideig tartó „ismerkedési fázist” kíván.
2L102 box-BA hadseregeket kísérő muzsikusok békeidőben jókedvű szórakozást, hadviselés alatt pedig bátorítást jelentettek a harcolóknak és az otthont őrzőknek. Békeidőben a katonazenekarok repertoárja is jelentősen kibővül, a klasszikus művektől a filmzenéig számos műfaj megjelenik a műsoraikban. A katonazene varázsa ma is elbűvöli a fiatalokat és az időseket egyaránt. A katonazenekarokkal az esetek döntő többségében csak koncerteken találkozhatunk, és ritka kivételnek számít, amikor valamelyikük lemezt ad ki. Ezen kivételek közé tartozik a norvég haditengerészet (Royal Norwegian Navy Band) albuma is, ami a Symphonies of Wind Instruments címet kapta. Ingar Bergby karmestersége mellett a zenekar egy gazdag anyagot készített. Az album repertoárjában Arnold Schoenberg-től Igor Sztravinszkijig számos zeneszerző népszerű művei jelennek meg.
2L103 box-BA Waves & Interruptions című lemez egyfajta gyűjteményes kiadványnak is tekinthető, ugyanis a repertoárjában a norvég zeneszerző, Bjorn Bolstad Skjelbred 2001 és 2013 között komponált művei szerepelnek. Az elsősorban ütősökre írt műveket Eirik Raude szólaltatja meg, akinek a munkáját a „háttérben” egy kisebb létszámú zenekar is támogatja. Bjorn Bolstad Skjelbred kísérletező kedvű komponista és a gyakorlat azt igazolja, hogy a sikeresek közé tartozik. Ötletei érezhetően nem légből kapottak, muzsikusainak és (cél)közönségének ismeretében születnek. A norvég zeneszerző a muzsikálásnak rendkívüli régióiba vezeti be a műveit bemutató muzsikusokat. Miközben maradéktalanul élvezzük ezt a csalhatatlanul skandináv muzsikát, kimondatlanul átértékelődtek megfogalmazott vagy szavakba nem öntött elképzeléseink a zenéről. A Waves & Interruptions ugyanazzal a szerves szabadsággal fejlődött, mint a természet egyéb élő szervezetei: a virágok, a fák, az állatok stb. Erről az albumról csak felsőfokú jelzőkkel lehet beszélni. Egy olyan érett anyagról van szó, ami hitelesen reprezentálja a zeneszerző elmúlt bő évtized alatt elvégzett munkáját. A sikerben legalább akkora szerepe van a komponistának, Bjorn Bolstad Skjelbred-nek, mint a műveit bemutató muzsikusoknak, élükön Eirik Raude-vel.
2L090 box-BA TrondheimSolistene (Trondheim Soloists) tavaly ünnepelte a fennállásának 25. évfordulóját. Az elmúlt negyed század alatt megtartott koncertjei és a remek lemezei révén méltán tett szert világhírnévre a norvég zenekar. Az együttes a fennállása óta szinte az összes nagy kiadónál készített lemezt, viszont 2006 óta már kizárólag a 2L Records kötelékében tevékenykednek. A norvég kiadónál, 2006-ban a Mozart Violin Concertos With Marianne Thorsen címet viselő lemezükkel mutatkoztak be. Két évvel később ezt a Divertimenti, majd pedig 2010-ben az In Folk Style követte. Ez utóbbi két kiadványt öt kategóriában a Grammy díjra is jelölték. A norvég zenekar legújabb albuma a Souvenir címet kapta. A lemez repertoárjában Csajkovszkij és Carl Nielsen művei kaptak helyet. Több fórumon is elhangzott, hogy itthon kevesek hallgatják a Csajkovszkij darabokat. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy a nem egy egetverő a CD-piaci választék a szerző interpretációiból. De nem csak a ritkaság miatt számít fontosnak ez a norvég kiadvány, hanem azért is, mert hála a zenének mélyen elkötelezett muzsikusoknak Csajkovszkij nyugtalansága, szeretetre vágyása, a személyiségének az a kettőssége, hogy komponistaként vezető, de vezetőként a közönség kedvére lágyul ezen a lemezen igazán érthetővé válik.
A fenti kiadványok mindegyike blue-ray audio formátumban került kiadásra.

További információk: www.2l.no