The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Válogatás a norvég Kirkelig Kulturverksted (KKV) új kiadványiból

A nálunk is méltán népszerű norvég lemezcég, a Kirkelig Kulturverksted két igen érdekes kiadvánnyal jelentkezett a közelmúltban.

2011-ben Tunéziából indult el – és az egész arab világon végig futott - az a demokratikus átalakulást célzó folyamat, amit a nyugati világ "arab tavasz" néven ismer.

A szabadságért folytatott harc nem érte el a célját, mert a legtöbb helyen káoszba és súlyos válságba torkollott. A Songs From A Stolen Spring címen futó album, az arab tavaszra fókuszáló szabadságharcos dalok gyűjteménye, ami különböző nemzetiségű művészek összefogásának eredményeként született. De nem csak a stúdióba vonuló stáb nemzetközi, hanem maga a repertoár is, ugyanis amerikai (pl. a Woodstock-i fesztivál híres dala a „Freedom” /Richie Havens/), egyiptomi (pl. az „I Still Exist” /Massar Egbari/), tunéziai (Pl. az „Once Upon A Time” -/Lobna Noomene/), libanoni (pl. a „Not a Word Was Spoken /Tania Saleh/) és palesztin dalok (pl. a „Break Your Fears” /Rim Banna/) is megtalálhatóak benne. A mondanivaló szempontjából most lényegtelen volt, hogy melyik előadó milyen zenei irányból érkezett, így a stábban éppen úgy helyet kaptak a blues előadók, mint Terry Evans, mint a country-rock zenészek, mint Maria McKee és a populárisabb irányból érkező fiatal tehetségek, mint Lobna Noomene.

 

FXCD406 290x260Érdekes zenei világba csöppen az, aki meghallgatja a fiatal egyiptomi énekesnő Dina El Wedidi Turning Back című albumát, amivel bemutatkozott a norvég kiadónál. Az énekes-dalszövegíró műveiben a kortárs zene találkozik az ősi egyiptomi dallamokkal. Az albumon szereplő valamennyi számnak a zenéjét az énekesnő komponálta, a dalszövegek pedig több irányból érkeztek. A lemez elkészítésében egy seregnyi muzsikus vett részt. Akik a jól ismert hangszereken túl olyan instrumentumokat is megszólaltattak, amelyekkel már jóval kevesebben találkozhatunk (pl. kawala és arghoul). Dina El Wedidi bemutatkozó anyaga egyszerre újszerű és hagyománytisztelő, valódi unikumnak számító kiadvány. Az énekesnő hangját külföldön már sokan kedvelik és a szakma is elismerően nyilatkozik róla. Vélhetően, a lemeznek köszönhetően itthon is kialakul a Dina El Wedidi-t kedvelők tábora.

Honlap: www.kkv.no