The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Válogatás az amerikai MoonJune Records legfrissebb kiadványaiból

Két izgalmas albummal kezdte az őszt a progresszív zenékre szakosodott amerikai lemezcég a MoonJune Records. Az egyik a Marbin névre hallgató formáció Third Set címet viselő korongja, amelynek az alapját a zenekar 2012-es amerikai turnéja során rögzített felvételek adják, a másik pedig a Moraine Groundswell című lemeze, ami az az elvontabb zenei formák kedvelőinek tartogat kellemes perceket.

 

Talán kevesen tudják, hogy a Marbin-t 2007-ben Izraelben alapította a gitáros Dani Rabin és a szaxofonos Danny Markovitch. Két évvel a zenekar megszületése után a zenészek áttették a székhelyüket Amerikába, ahol Marbin címmel a debütáló albumuk is elkészült. Két évvel később már a MoonJune Records zászlaja alatt dolgoztak, ott a Breaking The Cycle című korongjukkal mutatkoztak be, amelyet a tavalyi évben a Last Chapter of Dreaming követett, most pedig itt van a Third Set.  Semmi meglepő nincs abban, hogy a 10 számos repertoár felvételei koncertturnén születtek, ugyanis egy gyakran színpadon lévő csapatról van szó (fennállásuk óta közel 1000 koncertet adtak világszerte). A kizárólag saját szerzeményeket tartalmazó albumon izgalmas felvételeket találunk. A Marbin az új lemezen is ugyanazt a stílust hozza, amit már a korábbiakban megszoktunk tőlük, habár az általuk képviselt zenei vonalat nehéz pontosan definiálni, mert abban a rock, a jazz-rock éppen úgy jelen van, mint az avantgárd. Egy biztos, mégpedig az, hogy energikus, döntően nagy lélegzetű, egyedi hangzásvilágú műveket kapunk a zenekartól. Sokat elárul a muzsikusok elmélyült játékáról az az adat, hogy a számok több mint fele 7-8 perc hosszúságú. Ha, valaki csak ízlelgetni szeretné ezt az albumot, akkor az kezdje ezekkel a számokkal: „Crystal Bells”, „Rabak”, „Northern Odyssey”.
Közreműködnek: Danny Markovitch- szaxofon, Dani Rabin- gitár, Justyn Lawrence- dobok, Jae Gentile – basszusgitár.

moraineTalán csak a véletlennek köszönhető, de a Marbin-hoz hasonlóan a másik zenekar, a Moraine is éppen a harmadik albumát készítette el az amerikai kiadónál.  Még az évszámok tekintetében is van hasonlóság a két zenekar között, hiszen a Moraine is „lemezelt” 2009-ben (Manifest Density) és 2011-ben is (Metamorphic Rock). De, több közös pont már nem igazán akad a két formáció között. Az együttes friss kiadványa a Groundswell címet viseli. A 10 számos repertoár jelentős részét a zenekari tagok (közülük is Dennis Rea, Alicia DeJOIE és James DeJOIE) jegyzi szerzőként. Kivételt csak a „Mustardsheed” (Daniel Barry) és az „In That Distant Place” (Jon Davis) jelent. Habár a hivatalos meghatározás szerint a Moraine egy instrumentális rock zenekar, a valóság kicsit mást mutat, hiszen a muzsikusok zenei gondolatvilágában a rock-on kívül ugyanúgy helye van a progresszív vonalnak, mint a keleti dallamoknak. Az előbb felsoroltak mesteri elegyítésével jött létre a zenekar egyedi hangzásvilága. Az albummal a hallgató (legalább is a döntő többségük) egy ismeretlen, sokszor elvontnak tűnő világba vált „belépőt”. Már a számcímek is egyértelműen utalnak arra, hogy nem egy hétköznapi világ kapuját léptük át a lejátszó play gombjának lenyomásával, hiszen olyan kompozíciók követik egymást a repertoárban, mint pl. a „Fountain of Euthanasia” és a „The Earth Is An Atom” valamint a „Spiritual Gatecrasher”. Aki kíváncsi arra, hogy mi lehet annak a végeredménye, ha a rock-ot ötvözik elvontabb zenei formákkal, az feltétlenül „váltson belépőt” a Moraine „járatára”.
Közreműködnek: Dennis Rea – gitár és elektronikus effektek, Alicia DeJOIE-elektromos hegedű, James DeJOIE-szaxofon, fuvola és effektek, Kevin Millard – basszusgitár, Tom Zgonc – dobok.

További információk: www.moonjune.com