The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Vasil Hadzimanov Band: Alive

A szerb muzsikus, Vasil Ha dzimanov igazi zenebarát közegben született, hiszen a szülei énekesek voltak. Azt nem tudni, hogy a szülők melyik zenei stílusban voltak aktívak, de az tény, hogy a Berklee-n végzett muzsikus a fúziós zene mellett kötelezte el magát. A nevét viselő zenekarával éppen másfél évtizeddel ezelőtt készítette el a bemutatkozó albumát, ami a 11 Razloga za… címet viselte. A Vasil Hadzimanov Band nem tartozik a gyakran stúdióba vonuló formációk közé, hiszen a napokban megjelent, Alive címet viselő korongjukkal is csak hatra ugrott a mutató a diszkográfiájukban. Az új albumnak azért van nagy jelentősége, mert ezzel az anyaggal mutatkoztak be a progresszív zenék kiadására szakosodott, amerikai MoonJune Records-nál. A lemez repertoárját döntően a nagyobb lélegzetű kompozíciók uralják, 8 számból 6 olyan van, amelyiknek a játékideje eléri a 8 percet. A felvételek között az zenekarvezető saját szerzeményei mellett (pl. a „Nocturnal Joy” és az „Uaiya”) olyan számokat is találhatunk, amelynek a megalkotásában az egész csapat részt vett (pl. a „Zulu” és az „Otkrice Snova”). Sőt, még olyan kompozíció is akad, ami „kibővített” csapatmunka eredményeként született, mert abban a vendégmuzsikusként érkező altszaxofonos, David Binney is közreműködött.

Habár az elhangzó felvételek igen sokfélék, összességében mégis egy rendezett képpé formálódnak. Az album nyitó tétele, a „Nocturnal Joy” olyan, mint egy nagy olvasztótégely, ugyanis a progresszív rocktól a jazzig és a fúziós zenéig sok irányból „gyűlnek össze benne” a hangjegyek. A változatosság kedvéért a folytatásban van egy kis funk („Zulu”) illetve egy kis progresszív rock („Odlazim”) és free is („Dolazim”). Összességében elmondható, hogy a Vasil Hadzimanov Band megérdemelten csatlakozott a műfaj nemzetközi mezőnyéhez.

Az amerikai altszaxofonos, az egykori Dave Liebman és Gerorge Coleman tanítvány, az eddig közel két tucat lemezt jegyző David Binney meghívása nagyon jó ötletnek bizonyult. Az ő innovatív és nagyon attraktív játéka jelentős mértékben hozzájárult az értékes végeredmény kialakulásához.

Közreműködnek:

Vasil Hadzimanov – zongora, egyéb billentyűsök
David Binney – altszaxofon
Branko Trijic – gitár
Miroslav Tovirac – basszusgitár
Bojan Ivkovic – ütősök és ének
Pedja Milutinuvic - dobok

A lemezen található számok listája:

  1. Nocturnal Joy
  2. Zulu
  3. Odlazim
  4. Dolazim
  5. Tovirafro
  6. Razbolje  Se Simsir List
  7. Uaiya
  8. Otkrice Snova

Kiadó: MoonJune Records (USA)