The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Vijay Iyer: Mutations

A negyvenes évei elején járó, indiai származású muzsikusban, Vijay Iyer-ben talán akkor sem maradna hiányérzet, ha úgy döntene, hogy a holnapi naptól befejezi a zenei pályafutását. Ugyanis azon túl, hogy már most páratlanul gazdag diszkográfiát tud felmutatni és számtalan díjat begyűjtött (pl. 2013-ban, a német Grammy-ként is emlegetett ECHO Award, legjobb nemzetközi zongorista kategóriáját nyerte meg) a kortárs jazz valamennyi jelentős figurájával volt alkalma együtt játszani. Arra, hogy az alkotói pálya fenn említett lezárása mennyire csak egy fikció a legjobb bizonyíték a muzsikus új albuma, ami a Mutations címet kapta. Vijay Iyer ezzel a korongjával debütált – önálló előadóként – a német ECM Records-nál. (2007-ben már volt kapcsolata a német lemezcéggel, ugyanis akkor Roscoe Mitchell oldalán tűnt fel a Far Side című albumon.)

A zene sokszínű, de van valami, ami igen erősen összefogja, csak nem olyan könnyű megragadni, micsoda. Erős összetartó a minden polírozástól mentes hangzás jellemzi a lemezt. Vijay Iyer zenei álmainak tökéletes megvalósulásának lehetünk tanúi a saját és a vonósnégyesének a tolmácsolásában. A muzsikus érezhetően szereti az improvizatív játékot. Különösen igaz ez a lemez gerincét adó Mutation I-X tételeire, amelyekben a számok egészen váratlan irányokat képesek venni, olykor csak rövid kitérőket tesznek, de mégis új jelentést adnak a számnak. A lemez legfőbb vonzereje a játékosságon túl a mindent átható filozófiai szemlélet.

Közreműködnek:
Vijay Iyer – pianínó és elektronikus eszközök
Miranda Cuckson - hegedű
Michi Wiancko - hegedű
Kyle Armbrust -brácsa
Kivie Cahn-Lipman - cselló

A lemezen található számok listája:
1.   Spellbound and Sacrosanct, Cowrie Shells and the Shimmering Sea
2.  Vuln, Part 2
3.   Mutation I: Air
4.   Mutation II: Rise
5.   Mutation III: Canon
6.   Mutation IV: Chain
7.   Mutation V: Automata
8.   Mutation VI: Waves
9.   Mutation VII: Kernel
10. Mutation VIII: Clade
11. Mutation IX: Descent
12. Mutation X: Time
13. When We're Gone

Teljes játékidő: 62:55