The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Dewa Budjana: Zentuary

Az ötvenes évei elején járó gitáros, Dewa Budjana hatalmas népszerűségnek örvend szülőhazájában, Indonéziában. A muzsikus saját zenei világának kialakításához olyan, nálunk is nagy népszerűségnek örvendő előadók adták az ihletet, mint pl. John McLaughlin, Pat Metheny, Jeff Beck, Allan Holdsworth, Gentle Giant, Yes, Chick Corea és Weather Report. Budjana zenei világában éppen úgy jelen van a jazz, mint a fúzió és a progresszív rock.

Habár, az indonéz gitáros a progresszív zenékre „szakosodott”, amerikai MoonJune Records-szal kötött lemezszerződés előtt is komoly lemezes múlttal rendelkezett, mégis ez a kontraktus jelentette számára a „belépőt” a nemzetközi porondra. Az előadó a kiadónál a Dawai in Paradise című korongjával mutatkozott be (ami egyben az ötödik szólóalbuma is volt). Az együttműködés keretében további izgalmas albumok érkeztek az elmúlt évek során a zenepiacra. Ezek közül a legfrissebb a Zentuary címet viselő dupla korong, amelynek a repertoárjában 12 kompozíció kapott helyet. Ezek döntő többsége Budjana saját szerzeménye, kivételt mindössze a „Crack In The Sky” (Markus Reuter & Tony Levin) jelent. Az albummal ismerkedve gyorsan kiderül, hogy az indonéz muzsikus nagyon kedveli a nagyobb lélegzetű műveket, ebből fakadóan a számok átlagos játékideje 9 perc körül alakul. Talán egy kicsit meglepő, hogy pont a címadó felvétel a „Zentuary” (2:50) lóg ki a hosszú számok sorából. Budjana az album elkészítéséhez egy olyan színes csapatot verbuvált össze, amelybe még a Michaela Růžičková által vezetett cseh szimfonikusok is helyet kaptak. Így lett a Zentuary egy valóban nagyszabású produkció. Dewa Budjana új lemeze leginkább azoknak szól, akik kedvelik a progresszív zenét és kíváncsiak arra, hogy milyen az, amikor a (távol) keleti és a nyugati világ zenei hullámai „összecsapnak és egyesülnek”.

Érdemes egyébként az indonéz muzsikus korábbi lemezeiből is szemezgetni. Garantáltan nem okoznak csalódást a műfaj kedvelőinek.

Közreműködnek:
Dewa Budjana-gitárok és effektek
Tony Levin (elektromos bőgő)
Gary Husband (dobok, billentyűsök és akusztikus zongora)
Jack DeJohnette (dobok és akusztikus zongora)
Danny Markovich (szoprán szaxofon)
Tim Garland (tenorszaxofon)
Guitrie Govan (gitár)
Saat Syah (indonéz fuvola)
Ubiet (ének)
Risa Saraswati (ének)
CZECH SYMPHONY ORCHESTRA  (Michaela Růžičková)

A lemezen található számok listája:
Első cd:
1. Dancing Tears 09:11
2. Solas PM 09:18
3. Lake Takengon 07:45
4. Suniakala 08:40
5. Dear Yulman 08:21
6. Crack In The Sky 07:36

Második cd
1. Pancaroba 08:12
2. Manhattan Temple 10:00
9. Dedariku 10:45
10. Ujung Galuh 07:05
11. Uncle Jack 10:50
12. Zentuary 02:50