The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Luke Sellick: Alchemist

Ha, csak nagyvonalakban átfutjuk a New York városban élő fiatal bőgős, Luke Selleick önéletrajzát, akkor egy technikailag jól felkészült muzsikus képe bontakozik ki előttünk, ugyanis a művész a nagyhírű Juilliard zeneiskolában végzett. Egy olyan tanár kezei alatt sajátította el a „bőgős mesterséget”, akit nálunk is méltán tisztelnek, aki nem más, mint az élő legenda, Ron Carter. Az iskolapad után olyan, itthon is népszerű muzsikusokkal dolgozott együtt, mint pl. Russel Malone, Jimmy Greene és Orrin Evans.

Most pedig piacra került az előadó bemutatkozó albuma, ami a sokat sejtető Alchemist címet kapta. Selleick nem a megszokott elsőlemezes forgatókönyvet követte, vagyis nem jazz sztenderdekből, hanem saját kompozíciókból állította össze a repertoárt. A bemutatkozó produkció 9 számból áll. A felvételeket hallgatva kiderül, hogy a nagybőgős kedveli a hosszabb kifutású játékot, ezért a számok felének a játékideje meghaladja az 5 percet. Csak a zongorista Adam Birnbaum és a gitáros Andrew Renfroe helye fix Selleick zenekarában, a fúvósok és a dobosok rendre váltják egymást. Annak megítélése, hogy egy fix csapat vagy egy folyamatosan cserélődő stáb előnyösebb a produkció végeredménye tekintetében, az mindig vita tárgyát képezi. A „Választ” ez a lemez sem adja meg.

Selleick végig simulékonyan alkalmazkodik a számok alapkarakteréhez és számos remek szólóval örvendezteti meg a hallgatót. Virtuozitása miatt még a lemez vége után is szívesen hallgatnánk tovább a játékát. Birnbaum zongorajátékában az a magával ragadó, hogy szólóiban úgy tud virtuóz lenni, hogy végig ott érezhetjük az eredeti téma inspirálta és megkívánta hangzásfegyelmet. Renfroe pedig úgy gitározik, olyan intelligens eleganciával, ahogy azt ez a zenei anyag megkívánja. Természetesen a fúvós szekcióról is csak elismeréssel szólhatunk. Ha, nem is egy időben, de összességében öt fúvós szerepel a produkcióban. Végül, de nem utolsó sorban, a két dobos is hozzátette a maga részét az Alachemist című albumhoz.

Összességében azt mondhatjuk, hogy egy kiegyensúlyozott, szélesebb kör által is hallgatható jazz lemezzel debütált Ron Carter tanítványa.

Közreműködnek:Luke Sellick/nagybőgő; Jimmy Greene/tenorszaxofon (2.,4. & 6.); Jordan Pettay/altszaxofon (1.,3.,5.,7.,9.); Benny Benack III/trombita (1.,3.,5.,9.); Mat Jodrell/trombita (2.,7.); Adam Birnbaum/zongora; Andrew Renfroe/gitár; Kush Abadey/dobok (2.,4.,6.,7.,8.); Jimmy Macbride/dobok (1.,3.,5.,9.); Andrew Gutauskas/basszus klarinét (1.)

A lemezen található számok listája:

  1. Prelude
  2. Q-Tippin
  3. Brothers
  4. Hymn
  5. The Alchemist
  6. Dog Days
  7. Abacus
  8. Uptown!
  9. Home

Kiadó: Cellar Live