The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Aga Derlak Trio: Healing

A lengyel jazz zongorista, Aga Derlak triója minden szempontból fiatal zenekar. Egy részt azért, mert fiatal muzsikusok alkotják, más rész pedig az alapítását tekintve, ugyanis 2012-ben jött létre. A trió tagjai Tymon Trabczynski (nagybőgő) és Szymon Madej (dobok) és természetesen a zenekarvezető, valamennyien Katowicében az ottani Zeneakadémián végeztek. A zenekar szinte berobbant az európai jazz piacra. Alapításuk óta minden évben sikerült bezsebelniük valami rangos zenei díjat. Ennek köszönhetően egyre több koncertszervező fedezte fel magának őket és így számos rangos fesztivál színpadán volt már alkalmuk játszani. 2015-ben a First Thought című albumukkal csatlakoztak a lemezes előadók táborához. Most pedig itt van az új korong a Healing, ami szintén a szlovák lemezcég a Hevhetia kiadványaként került a piacra. A lemezen bő egyórányi játékidő mellett 9 felvétel kapott helyet. A játékidő / kompozíciók száma arány azt sugallja, hogy a zenekar tagjai szeretik a hosszabb, kifejtősebb témákat. A repertoár közel fele olyan számokból áll, amelyek játékideje a 9-10 perces tartományba esik. Olyan, szép nagy ívet rajzoló számokról van szó, mint pl. a „Recovery”, a „Repetitive Dream” és a „Before Sleep”.

Ha, a zenekar által képviselt gondolkodásmódot, megszólalást szeretnénk pozícionálni a jazz horizonton, akkor leginkább a néhai, svéd jazz zongorista, Esbjörn Svensson és az általa vezetett trió, az E.S.T. juthat eszünkbe. Aga Derlak új albumán is ugyanúgy nagy kreativitással felépített, szépen vezetett dallamíveket találhatunk. Zenéjük minden elemében élő. Még a nagyobb lélegzetű számoknál sincs olyan érzése a hallgatónak, hogy túl nagy „pályát” rajzolt magának a csapat és ehhez nem tudna elegendő tartalmat „szolgáltatni”. Nincsenek üres, céltalan futamok, minden a helyén van elejétől a végéig. Nagyon könnyű megkedvelni az Aga Derlak Trio zenei világát. Aki meghallgatja az új albumot, az garantáltan kíváncsi lesz a formáció korábbi lemezére is.

Kis szerencsével a közeljövőben akár élőben is láthatjuk Budapesten ezt a remek triót. Hiszen a legnagyobb hazai jazz kiadónk a BMC Records igen jó kapcsolatot ápol a szlovák Hevhetia-val. Ennek köszönhetően a hazai jazz együttesek gyakori vendégek Szlovákiában, a Hevhetia kötelékében tartozók pedig nálunk. Ezért érdemes figyelni a BMC Opus Jazz Clubjának a programjait. A Healing című album anyaga lemezen is remek, de a koncertélmény még erre is képes lenne rátenni egy lapáttal.

Közreműködnek:
Aga Derlak:zongora
Tymon Trabczynski:nagybőgő
Szymon Madej:dobok
A lemezen található számok listája:

  1. Waiting
  2. The Word
  3. The Ultimate Love
  4. Recovery
  5. Repetitive Dream
  6. Before Sleep
  7. Mind The Things You Follow
  8. Fears And Hopes
  9. One Step Back To Move Forward

Játékidő: 63:37
Kiadó: hevhetia (Szlovákia)
Honlap:www.agaderlaktrio.com