The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Muriel Grossmann: Momentum

Szinte napra pontosan két éve annak, hogy az Ibizán élő, de párizsi születésű szaxofonos, Muriel Grossmann a saját zenekarával Budapesten lépett fel. Addig itthon csak kevesek számára csengett ismerősen a muzsikus neve, pedig egy gazdag lemez múlttal rendelkező, „Coltrane vonalat” képviselő előadóról van szó. A nagysikerű koncertje után vélhetően a magyar rajongótábora is bővült. A különleges jazz nyelvezetre fogékonyak számára jó hír, hogy Grossmann az év végén új albummal jelentkezett, ami a Momentum címet kapta.

A repertoárban 7 szerzeményt találunk. A kompozíciók relatív kis száma ne tévesszen meg senkit, ugyanis a muzsikus a nagyobb lélegzetű játék híve. Ennek megfelelően ezen a lemezen is hagyott magának kellő játékteret. A számok között mindössze egyetlen rövidebb kompozíció van, méghozzá a „Horizon”, a maga szűk 6 perces játékidejével. A többi szám játékterjedelme 9-13 perc közé esik. Az új album, a korábbi, Natural Time című lemez szerves folytatásának tekinthető. A jazz önmagában egy rétegműfaj, de talán nem is létezik még egy olyan műfaj, amelyben ennyiféle elképzelés képes kibontakozni. A jazznek a sok ezer variáció között létezik egy olyan ága is, amelyet spirituális jazznek nevezünk. Ennek az irányvonalnak az első pionírjának John Coltrane-t tartja a szakma. Hiszen az ő lemezein elsőként vált azonosíthatóvá az ilyen jellegű, mélyebb tartalom. Az ikonikus szaxofonos óta számos követője volt/van ennek az iránynak. Közéjük tartozik Grossmann is. Már a számcímek is jól tükrözik az ez irányú elhívatottságát. Olyan kompozíciók sorjáznak egymás után a repertoárban, mint pl. a „Chant”, a „Sacred” és a „Rising”. Akik a címek alapján esetleg valami most divatos spiri-relax lemezre számítanak, azok nem fogják megtalálni a számításukat, ugyanis a Momentum hallgatói egy valóban különleges világba léphetnek be a kiadvánnyal ismerkedve, de ebből a világból korántsem könnyű, egyszerűen befogadható, közhelyszerű gondolatok érkeznek felénk. Az egyes kompozíciók megkövetelik a nagyobb ráhangolódást és a nagyobb nyitottságot. De, meghálálja ezeket és különleges zenei élménnyel örvendezteti meg a hallgatókat. Mindid túlzás nélkül kijelenthető, hogy Muriel Grossmann a remek muzsikusai élén ezzel a lemezzel is nagyot alkotott.

A lemezen található számok listája:
1. Elevation (10:02)
2. Momentum (10:46)
3. Chant (8:24)
4. Sacred (9:23)
5. Horizon (5:45)
6. Rising (12:44)
7. Gratitude (9:36)

Közreműködnek:
Muriel Grossmann - szaxofon
Radomir Milojkovic-gitár
Gina Schwarz - nagybőgő
Uros Stamenkovic – dobok
Honlap:www.murielgrossmann.com