The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Andy Sheppard Quartet koncertje

Helyszín:Budapest Music Center Opus Jazz Club
Időpont: 2015-04-26

Úgy gondolom, nem én vagyok az egyedüli, aki nem érti, hogy Andy Sheppard koncertje miért a Budapest Music Center (BMC) Opus Jazz Clubjában került megrendezésre, mikor az a BMC nagy koncerttermét is megtöltötte volna. A brit muzsikus budapesti fellépésére, már hetekkel korábban elfogytak a jegyek, így akik nem léptek időben, bizony lemaradtak erről a remek produkcióról.

Évek óta járok az Opusba fotózni és tudósítani a koncertekről, de ilyen jellegű teltházzal, mint ami vasárnap volt eddig még nem találkoztam. Erre szokták mondani, hogy még a „csilláron is lógtak”… Nem véletlen ez a hatalmas érdeklődés, hiszen a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként a világ egyik legjobb szaxofonosa jött el hozzánk. Andy Sheppard már eddig is szép ívű pályafutást tudhat maga mögött, pedig csak 19 éves korában vett először szaxofont a kezébe. Az 1987-es – címként a saját nevét viselő – albumának bemutatása óta masszívan bekerült az európai szaxofonosok elitjébe.

A muzsikus az elmúlt közel három évtized alatt több lemezcéggel is dolgozott, de az utóbbi évek során már csak a német ECM Records csapatát erősíti. A saját neve alatt három albuma jelent meg náluk, ezek közül a legfrissebb a Surrounded by Sea. A saját produkciókon túl Sheppard gyakran készít közös korongot más, szintén a német céghez kötődő művészekkel (Carla Bley, Steve Swallow, Trio Libero, Kjetil Bjorstad) is. A fővárosunkban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében történő fellépése dupla ünnep a jazzrajongók számára. Egyrészt hihetetlenül nagy élmény egy ilyen formátumú muzsikust élőben hallani és látni, másrészt pedig még nagyon közel vagyunk az új lemezének a megjelenéséhez, így mondhatni egy teljesen friss anyaggal érkezett az Opus Jazz Clubba.

Sheppard zenekarában Eivind Aarset gitározott (és ő volt a különböző effektek felelőse is), Michel Benita bőgőzött és Sebastian Rochford dobolt. A koncert első fele fülbemászó dallamú, szép ívű, nagy terű kompozíciókkal volt jellemezhető. A szünet előtti percekben Sheppard-ék megmutatták egy másik arcukat is, akkor bátran emeltek be kortárs és szabad improvizációs elemeket is a produkciójukba. Láthatóan a közönség „vevő volt” erre a 180 fokos váltásra is. A szünet után – változatos műsorral szolgálva - megtartotta a zenekar ezt a „kétarcúságát”. Úgy vélem, hogy Sheppard ezzel a koncerttel maximálisan elérte a célját, hiszen a szórakoztatáson túl sok embernek kedvet csinált az új lemezéhez, a Surrounded by Sea–hez. Nagy szerencséje volt azoknak, akik jó időben voltak jó helyen, hiszen az európai jazz egy ikonikus alakját láthatták élőben a színpadon, aki nagymesteri szinten, mágikus dallamokat játszott a közönségnek. Kompozíciói úgy tudnak könnyedek, légiesek maradni, hogy az nem megy a tartalom rovására. Művein nyoma sincs a popularitásra törekvésnek, átgondolt és szépen kimunkált mesterdarabok. Persze, ahogy Minarik Ede is megmondta a Régi idők focija című filmben: „kell egy csapat”. A koncert alapján egyértelműen kijelenthető, hogy Sheppard egy remek csapatot szervezett magának, akikkel remélhetőleg még sokáig együtt marad és sok olyan albumot készítenek, mint a Surrounded by Sea.