The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Colin Vallon Trio koncert

Rendezvény: Budapesti Tavaszi Fesztivál

Helyszín: Budapest Music Center - Opus jazz Club

Időpont: 2015. április 15.

Sajnos a sokak által kedvelt német lemezcég, az ECM Records muzsikusai csak ritkán jutnak el hozzánk koncertezni. De, úgy tűnik, hogy az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál jelentős „áttörést” jelent ezen a téren. Ugyanis a Budapest Music Center Opus Jazz Clubjában szinte egymásnak adják a kilincset a Fesztivál alatt az ECM sztárjai.

Közéjük tartozik a svájci jazz zongorista Colin Vallon is, aki a triójával érkezett Budapestre. Vallon 2011-ben lett tagja az „ECM családnak”. Náluk készítette el a Rruga című albumát (ami egyébként a pályafutása harmadik albuma volt). Szintén az ECM gondozásában jelent meg a közelmúltban a Le Vent című korongja is.

Colin V trio02A koncert után eltöprengtem azon, hogy mi lehet a svájci muzsikus sikerének a titka. Aztán arra a megállapításra jutottam, hogy titok az egyensúlyra való törekvésben rejlik. A jazz műfajon sokan vannak azok, akik a lírai vonalat képviselik, de szép számmal vannak azok is akik a „free-ben utaznak”. De, az viszonylag ritka, hogy valakinél az említett két „vonal” egyszerre jelen legyen. Közéjük tartozik például Vallon is, aki ezen az estén bizonyította ezt a „tudományát”. Méghozzá úgy, hogy mérnöki precizitással találta meg az egyensúlyt a líra és a free között. Mindig pont akkor váltott a kettő között, amikor arra szükség volt. Egy jó produkcióhoz remek muzsikus társakra is szükség van. A svájci zongorista triójában Patrice Moret bőgőzött és Julian Sartorius dobolt. Mind a ketten hatalmas egyéniségek, akik külön-külön és csapatban is nagyon jól teljesítettek. Sartorius azon kreatív ütősök közé tartozik, akik minden körülöttük lévő tárgyból igyekeznek hangot kicsalni. A megjelenése kicsit mókás volt, mert körülbelül 20-25 féle ütőt használt, de ennek legalább felét a zsebébe gyömöszölve ült a székén. A dobfelszerelésen kívül legalább két tucat hangkeltésre alkalmas eszközzel vette körül magát, amelyeket mindig a legjobbkor szólaltatott meg. Játéka nagyon széles skálán mozgott, a „gőzerős” dobolástól a lepkeszárny finomságú hangszerérintésig mindent bemutatott.

Colin V trio03Patrice Moret-től több féle játékstílust volt alkalmunk megtapasztalni. Láthattuk őt „tanári komolysággal” bőgőzni éppúgy, mint hanyag eleganciával játszani. Mind a két szerepet nagyon jól megformálta.

Akik úgy ültek le a nézőtérre, hogy nem találkoztak még Colin Vallon zenei világával azoknak elsőre kicsit furcsán hathatott a svájci zongorista improvizatív, de nem a jazz tradicionális inspirációs forrásaiból - blues, swing - táplálkozó muzsikája. Vallon gyönyörű, lassan hömpölygő, érzelmekkel mélyen átitatott kompozícióival – a nézőtéri reakciókat látva -a budapesti közönséget is elvarázsolta.

Szerencsére a muzsikusok annyira belefeledkeztek a játékukba, hogy a koncert hossza bőven meghaladta az „átlagos” műsoridőt. De, azt hiszem ezt ők is legalább annyira élvezték, mint a közönség.

Akik lemaradtak erről a koncertről azoknak bátran ajánlom Colin Vallon már említett új albumát, a Le Vent-et.