The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Juhani Aaltonen Trio koncertje

Helyszín: Budapest Music Center – Opus Jazz Club

Időpont: 2015-04-12

Ahhoz képest, hogy a skandináv jazz egyfajta etalonnak számít, a műfaj világában az északi muzsikusok viszonylag ritkán jutnak el hozzánk. De, amikor itt vannak akkor mindig borítékolható a sikerük.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál égisze alatt a Budapest Music Center Opus Jazz Club-jának a vendége volt a finn szaxofonos legenda, Juhani Aaltonen triója. Az idén nyolcvan esztendős muzsikus a Sibelius Akadémián és a Berklee-n tanult, majd az UMO nagyzenekar egyik alapítója lett. Fellépett többek között Edward Vesala, Jan Garbarek, Charlie Mariano, Tomasz Stanko és Arild Andersen oldalán. Aaltonen – 2002-ben alapított – triójában Ulf KrokforsUlf Krokfors bőgőzik és Reino Laine képviseli az ütős szekciót. A koncerten gyorsan kiderült, hogy Aaltonen nem tartozik a sztorizós előadók közé, a verbális kommunikációja döntően megállt a számok bekonferálásának a szintjén. Az előzetes információk szerint a triótól ősszel várhatunk új albumot, így vélhetően ebből az anyagból kaptunk egy kis bemutatót ezen az estén. Aaltonen zenéjének a fő jellemzője a letisztultság, sallangoktól mentesség és a hatalmas vitalitás. Úgy gondolom, hogy sok fiatal muzsikus példát vehetne Aaltonen-ről zenei iránti alázatból valamint az elhivatottságból. A finn zenészek olyan motiváltsággal játszottak, mint a pályájuk elején járó fiatalok, akik tele vannak bizonyítási vággyal. Pedig mindannyijuk mögött sok évtizedes tapasztalat volt. Zenéjük jellegzetesen északi atmoszférájú volt, magában hordozva a nehezen definiálható skandináv életérzést. A műsorukban tökéletes egyensúlyban voltak egymással a fület simogató dallamok és a szabad improvizációk. Szerencsére a szabad részek sem az „öncélú zenélés” kategóriába tartozta, ahogyan ez sok muzsikusnál előfordul. Aaltonen szabadon szárnyaló gondolatait könnyen „dekódolhatta” a közönség. A döntően külföldiekből álló publikum végig vevő volt a trió produkciójára, elfogadta a meghívást a képzeletbeli északi utazásra. A gyakran filmzeneszerű műsoruk tökéletes „keretet” jelentett ahhoz, hogy lélekben bejárjuk Finnország vadregényes tájait.

Reino LaineNagyon szimpatikus vonás számomra, amikor egy zenekarvezető nem akar „főnökösködni” és a háttérbe szorítani a „beosztottakat”. Három olyan muzsikust láthattunk, akik abszolút egyenrangú partnernek tekintették egymást és igazi csapatként funkcionáltak.