The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Lukáš Oravec Quartet

Helyszín: Opus Jazz Club – Budapest
Azok akik – ahogy mondani szokás – csak a „nagy nevekre vadásznak” igazán sok jó koncertről maradhatnak le, méghozzá azért, mert azok a muzsikusok, akiknek a neve kevésbé vagy egyáltalán nem cseng ismerősen itthon is lehetnek ugyanolyan mestereik a hangszereiknek, mint a „sztárok”. Ezért arra buzdítok mindenkit, hogy vegye a bátorságot és ugorjon néha egy fejest az ismeretlenben. Aki néhány nappal ezelőtt csatlakozott a „bátrak táborához” az egy igazán magas színvonalú produkció részese lehetett. A 2012-ben alakult Lukáš Oravec Quartet látogatott el a fővárosunkba. Az együttesben Lukáš Oravec trombitált, Piotr Wyleżoł zongorázott, Tomáš Baroš nagybőgőzött és Patryk Dobosz dobolt. Budapestre egy különleges vendéggel érkeztek, aki nem volt más, mint a new york-i jazz színtér keresett szaxofonosa, Wayne Escoffery. Az amerikai muzsikus 2014-ben elnyerte a Downbeat „Rising Star” díját a tenorszaxofonos kategóriában.

A Quartet 2013-ban adta ki első albumát Introducing Lukáš Oravec Quartet címmel, amely hamarosan elnyerte az ESPRIT 2013 díjat „Az év legjobb szlovák albuma” kategóriában. Második lemezük, a Piotrology 2015-ben jelent meg, az amerikai szaxofonos Vincent Herring vendégszereplésével.

A fúvósokkal jól megtámogatott a jazzből olykor a kortársba hajló zenei világuk, könnyen magával ragadta a közönséget. Az élő fellépés varázsához abszolút hozzátartozott a három frontember (Oravec- Baroš- Escoffery) munkája. Zenéjükben szervesen kapcsolódtak egymással a mívesen megkomponált zenei szövetek és a pillanattól ihletett hangokból épülő történetek. A koncert egészét tekintve azt mondhatjuk, hogy a produkció nagyon változatos hangulatokat, érzelmeket közvetített. A színpadon teljesen egyenrangú muzsikusokat láthattunk egyikőjük sem próbált a többiek fölé nőni. Egy jól összeszokott csapatként működtek, beleértve a velük érkező amerikai muzsikust is. Escoffery úgy játszott, mintha már a kezdetektől tagja lenne Oravec zenekarának.

Azért is nagyon szerethető csapatról van szó, mert ha az ember felidézi a színpadi verbális megnyilvánulásaikat, akkor látszik, hogy semmiféle allűrről, pózról nem beszélhetünk, sőt kifejezetten szimpatikus, vicces figurák.

Szerethetőek azért is, mert az európai turnéjuk sokadik állomásán is olyan lelkesen és sallangmentesen adták elő a repertoárjukat amennyire csak lehetséges.

A magam részéről pozitív élménnyel távoztam az Opusból, amit már senki nem vehet el tőlem.